Dawson_Project_cover_night.jpg
Dawson_Project_cover_night.jpg

Dawson House


Adelaide Hills

SCROLL DOWN

Dawson House


Adelaide Hills

A Modern Cottage That Breathes with Its Surroundings


Dawson House

Live (2000)

___

Australian Institute of Architects - Award of Merit (Archicentre Renovation) 2000

 

Two very busy people with two very active children were very attached to their cottage in the Adelaide Hills. However, the cottage was in very serious need of attention to upgrade it into a modern retreat for work and play.

Tectvs envisaged a simple addition to the original cottage to open up views out over the garden and Onkaparinga River. A series of simple spaces would reflect the relaxed style of the owners. The cottage was locked in from the south and expansion to the north constrained by an aged gum tree. How far to go east or west was the primary consideration.

  The natural environment provided the best canvas for art in the living room

The natural environment provided the best canvas for art in the living room

The Tectvs solution drew from two classic Australian influences, the Murcutt house and the River Murray shack: a sensitive understatement of the obvious expressed in galvanized steel, oiled timber and ‘bush’ colours. Construction and fixing was familiar and simple – engineered timber structure, post and bearer sub-floor, timber frame walls, beam and purlin roof of seamlessly sprung metal, reinforced cement board and timber cladding. Tectvs applied equally simple passive/dynamic sustainable design principles to reduce the house’s environmental footprint, including specifying traditional oil finishes and cement paints; plantation timbers; and construction techniques, materials and finishes with low embodied energy. It introduced a water system that reticulated grey, rain and river water, along with an aerobic sand-filter septic system which enabled the re-use of grey water for irrigation. 


A simple design solution that opens up views over the expansive garden and the Onkaparinga river


The new house featured two main spaces, comprising the original cottage which faced the road and the addition which faced the river. They were connected by a revamped lean-to which housed the shared spaces of entry, laundry and bathroom. The two rooms of the cottage were connected and french doors inserted to provide an outlook to the garden. The main volume of the addition was divided by an open fire - living/dining/kitchen on one side, master bedroom the other – and expanded by an external balcony.

The final result still holds strong more than a decade later, and yes, the views are still just as good.  

  The Cottage utilises its unique location for truly amazing light

The Cottage utilises its unique location for truly amazing light

  More than a decade on, Dawson house remains a time tested project

More than a decade on, Dawson house remains a time tested project