Grant_House_Cover.jpg
Grant_House_Cover.jpg

Grant House


Hope Valley

 

SCROLL DOWN

Grant House


Hope Valley

 

Design Worthy of a Drink


Grant House

Live (2003)

___

 

The Tolley's began building their historic stone winery at Hope Valley in 1892. The wine-making family became one of the best-known names of the South Australian wine industry before the rationalisation of brands and labels typical of the company mergers and takeovers of the last quarter of the 20th century claimed the Tolley's operation. The Hope Valley winery was left to fall into ruin and the surrounding vineyard land was sold off for residential development. By the time its new owners took possession in 2002 it was a ghostly reminder of formative days, reduced to a footprint of just 2800 square metres.

Tectvs was engaged to restore life and purpose to the original sandstone and brick-quoined winery complex and its various additions – as a house. 

The former winery has been converted into a home, with a modern kitchen inserted into the existing building fabric

The former winery has been converted into a home, with a modern kitchen inserted into the existing building fabric

Tectvs has specialised in the adaptive re-use of historic buildings, integrating old and new as seamlessly as possible without resorting to imitation or reproduction. Conservation over preservation. Though the scale of projects have varied considerably, the approach is always the same: to insert the conveniences and services of the 21st century into buildings from a previous time. This approach is applied by addressing heritage and sustainability issues without compromising contemporary design ethos.

Tectvs approached the Old Tolley's Winery refurbishment with the idea of creating new-millennium spaces within older-world structures and materials, connected by detailing which was relevant and comfortable in both contexts. The spaces were grand: 1100 square metres of living area, 300 square metres of dining, 60 square metres of mezzanine looking over the living area, a master bedroom and associated amenities as big as an inner-city apartment, complete with marble spa. Laboratories added later in the life of the winery were converted into three bedrooms and an anteroom to the master bedroom. A guest suite, study, laundry and four-car garage completed the new layout. 


The design sought to insert the conveniences and services of the 21st century into a building from a previous time without compromising its heritage


The original ceiling trusses were maintained and the six-metre high raked ceilings reclad in Mini-orb. The two-metre descent from the entrance level to the winery floor was made on a cantilevered steel staircase with visually unobtrusive safety-glass sides and a choice of going left or right from the entry platform. The entry level itself – the former grape crushing house - made a grand statement, opening on to a 20 metre inside/outside heated pool with bar and seating area which merged with a north-facing decked area outside. 

Grant House became a statement in heritage adaptation turned luxury living.

In an exercise in luxury, an internal swimming pool is also a key feature

In an exercise in luxury, an internal swimming pool is also a key feature

A free-standing bath compliments the master bedroom 

A free-standing bath compliments the master bedroom 

A modest approach from the street conceals the luxuries that lie within

A modest approach from the street conceals the luxuries that lie within