Woodville_West_cover.jpg
Woodville_West_cover.jpg

Woodville West


Woodville West

SCROLL DOWN

Woodville West


Woodville West

Design, Detail, Develop


Woodville West

Activate (2011)

___

 

Woodville West represents a $130-million commitment by the SA Government to the National Affordable Housing Agreement that promotes urban renewal as a vehicle for providing more choice in the type, tenure and location of housing and reducing concentrations of disadvantage in the community. Located 12km northwest of the Adelaide CBD, in the City of Charles Sturt, the project involves the demolition of 180 existing public housing dwellings and the master-planning, design and construction of a new, higher-density settlement of over 400 townhouses and apartments in a variety of forms and layouts.

The Masterplan sketch details the emphasis on community and social interaction 

The Masterplan sketch details the emphasis on community and social interaction 

The development drivers were affordability, sustainability and an ageing population with an increasing demand for smaller accommodation close to services, shops and transport. Housing SA’s requirement was for a suite of sustainable and responsive housing products in a development that created civic identity and a sense of place through integration with neighboring precincts. A wider aim is to reinvigorate a tired physical and social landscape and create a successful model for ongoing community renewal. For Woodville West the plan is for a proportion of the new dwellings to be designated for affordable rental or ownership and the balance to be sold at market value.


The project involved the master planning, design and construction of a new, higher density settlement of over 400 townhouses and apartments in a variety of forms and layouts


Tectvs was engaged to provide an architectural context for the master plan and develop concept designs for a range of dwelling types, including detailed drawings for development approval. The design team developed a series of layouts for single, two and three-storey townhouses and apartments driven by low-cost and stringent sustainability imperatives - including a 6-star Green Star energy rating - but expressed in Tectvs’s overtly contemporary design language which has connected successfully with urban residential market tastes and aspirations in a diverse mix of medium and high-density development projects. The modernist solutions, fresh and disarmingly simple, were endorsed by residents and neighbouring interests through the community engagement and consultation process conducted by Tectvs, gaining traction even with the older demographic usually associated with traditional building forms and neo-colonial references and imitation.

Construction of the new Woodville West began in 2011 and will be completed in stages.

Landscaping was integrated to assist with the growth of a civic identity for the precinct 

Landscaping was integrated to assist with the growth of a civic identity for the precinct 

"The Square" at Woodville West 

"The Square" at Woodville West 

Plantings were integrated into the design from the initial stages

Plantings were integrated into the design from the initial stages

A variety of floor-plans enables maximum diversity of tenants

A variety of floor-plans enables maximum diversity of tenants